Strona ta została wykonana, aby wychwalać napój bogów, zwany też kawą. Kawa ma w sobie wszystko, co
jest potrzebne aby osiągnąć szczęście w życiu. Jest kolor jest idealny, zapach od zarania dziejów
krulował nad innymi. Trunek ten ma wielu swoich zwolenników. Wielu z nich nie wyobraża sobie innego
rozpoczącia dnia, niż od solidnego kubka kawy.
Jest to sztuka tworzenia rysunków i wzorów z mleka na powierzchni kawy espresso. Zarówno kawa jak i
mleko są specjalnie przygotowywane. Mleko jest spieniane gorącą parą, do wykonywania wzorów używa
się mlecznej pianki, którą nanosi się na powierzchnię kawy. Trwałość wzoru zależy od jakości maszyny
do parzenia oraz doświadczenia baristy.
Owoce kawowca wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Spożywano je gotowane z
dodatkiem masła i soli, lecz nie uprawiano, tylko zbierano ze stanowisk naturalnych. Prawdopodobnie
kawę odkrył lud Oromo, zamieszkujący etiopski region Kaffa. Przypuszczalnie w XIII lub XIV wieku
przywiezione zostały przez kupców arabskich do Jemenu, który do dziś dostarcza najdroższą kawę.
Prawdopodobnie tam opracowano metodę preparowania nasion przez prażenie i wytwarzanie z nich napoju,
który Beduini rozpowszechnili w całej Arabii. Z odkryciem kawy wiążą się dwie legendy. Pierwsza
przypisuje związane z tym zasługi sufiemu Shaikh ash-Shadhilemu. Miał on w czasie swojej wędrówki po
Afryce przypadkiem natrafić na stado wyjątkowo pobudzonych kóz. Z ciekawości spróbował zjadanych
przez nie owoców, poznając ich niezwykły wpływ na organizm człowieka. Druga, bardzo podobna
historiajako odkrywcę podaje etiopskiego pasterza o imieniu Kaldi.